Välj en sida

10 anledningar till
att ta fram kundcase

10 anledningar till att ta fram kundcase

Att intervjua en nöjd kund och att skriva en story kring det – ett kundcase – är oerhört effektivt och användbart i marknadsföringssyfte.

Ett bra kundcase är ett av de mest kraftfulla sätt som finns för att presentera sitt företag och sina produkter/tjänster. Det hjälper samtidigt till att kraftigt öka sannolikheten till affärer.

Nedan följer tio anledningar till att arbeta aktivt med dessa i sin marknadsföring.

1. Bygger förtroende

Att ständigt slå sig själv på bröstet och tala om varför man är det mest fördelaktiga alternativet är inte alltid det mest optimala sättet att kommunicera på. Att få nöjda kunder att prata om ens styrkor och lyckosamma implementationer är mycket mer effektivt och förtroendeingivande. 

 

2. Samma story i olika kanaler

Kundcase ger möjlighet att kommunicera kring en och samma story i flera olika kanaler. När man tagit fram ett case har man ett material som fungerar utmärkt:

  • att lägga på sin hemsida
  • som en artikel i ett nyhetsbrev
  • i presentationsmaterial både i digitalt och tryckt format som kan användas som säljmaterial på exempelvis kundbesök och mässor
  • live där kunden själv gör en presentation på ett kundseminarium eller event 
  • på sociala medier, man länkar till hela caset på hemsidan eller använder citat ifrån det
  • att komplettera med en film som är ett mycket bra format som ger budskapet stor genomslagskraft

 

3. Håller hemsidan levande

Att arbeta kontinuerligt med att presentera nya kundcase på hemsidan är ett bra sätt för att hålla den levande genom att hela tiden kunna erbjuda ny information. Nyheter uppskattas av både befintliga och nya kunder. Google använder dessutom mängden nyheter på sidan i sin process för att ranka ur ett sökmotorsperspektiv.

 

4. Potentiella kunder identifierar sig med nöjda kunder

Man kommunicerar med olika målgrupper. De potentiella kunderna identifierar sig med kundernas story. De som ännu inte bestämt sig för en förändring får verifierat varför företagets erbjudande har varit en lyckad implementering hos de nöjda kunderna.

 

5. Stärker relationen med kunden

Att jobba tillsammans med en befintlig kund och beskriva en utmaning, lösning och ett resultat stärker relationen med kunden. Man bygger relationen med kunden utanför själva säljarbetet. Man kan även lyfta fördelar hos kunden i kundcaset som de i sin tur får vinning av att inte kommunicera själva. Att samarbetet stärker relationen kan i bästa fall även ge en öppning till merförsäljning.

 

6. Stärker varumärket

Trovärdigheten av att andra pratar om våra styrkor stärker givetvis varumärket.

 

7. Positionerar företaget

En serie kundcase kan användas för att visa upp olika nytänkande lösningar. Eftersom ett case bygger på verkliga data och resultat hjälper det till att bygga auktoritet i branschen och att positionera sig. Man blir en mer betrodd röst i branschen om man kan visa på starka kundcase.

 

8. Större engagemang internt

Genom att skapa bra kundcase sprider man kunskapen om storyn internt och hjälper fler medarbetare att få kunskap om kunderna och hur företaget försöker hjälpa dem. Dessutom ger arbetet med att dokumentera kundcase marknadsorganisationen en osökt anledning att ha en kontrollerad och konstruktiv direktkontakt med några av företagets kunder. De är även ett bra sätt för nyanställda att snabbare komma in i företagets verksamhet.

 

9. Berätta som en historia – ger genomslagskraft

Säkerställ att alla som möter kunder tränar på att presentera casen så det blir en bra och levande presentation. Alla säljarna skall kunna berätta dem som en historia. Genom att berätta det som en historia får det större genomslag och den som hör det kommer ihåg det längre. Sannolikheten att de kan återberätta hela eller delar av caset ökar om de får höra det som en historia jämfört med bara fakta.

 

10. Publicering i media

Om kundcaset på något sätt är extraordinärt – en succé – kan det fungera som underlag till ett pressmeddelande för att få publicering i rätt mediekanaler. Dessutom söker pressen ibland själva efter intressanta stories som de då kan hämta på hemsidan och publicera.

Önskar ni att bolla tankar kring detta eller behöver ni hjälp med att ta fram ett kundcase är ni välkomna att ta kontakt: www.laneby.com.

Laneby Marketing & Communication AB

Styrmansvägen 8B
444 31 Stenungsund
Sweden

Organisationsnr:
559241-6621